Vođenje poslovnih knjiga

Svi poreski obveznici imaju obavezu vođenja „nekih“ poslovnih knjiga, shodno načinu oporezivanja, koji zavisi od raznih faktora (planiranog prihoda, vrste pretežne delatnosti itd.). Najispravniji način je da obavite razgovor sa knjigovođom pre početka obavljanja privredne delatnosti (registracije kod APR-a), kako bi vam predočio prednosti i mane različitih načina oporezivanja i kako biste pronašli najpovoljnije i najjednostavnijeg rešenja po pitanju vođenja poslovnih knjiga, shodno vašim željama i mogućnostima. Mnogi početnici naprave grešku, tako što razmišljaju na način „sam ću voditi računa o svemu“ ili „nemam dovoljno novca da plaćam knjigovođu“.

Kasnije ipak shvate da je jeftinije imati dobrog knjigovođu sa kojim će pronaći najpovoljnije rešenje, umesto da plaćaju visoke iznose za obavezan porez i doprinose.

OPOREZIVANJE PREMA STVARNOM PRIHODU-DVOJNO KNJIGOVODSTVO- EVIDENCIJA O PRIHODIMA I RASHODIMA

Oporezivanje prema stvarnom prihodu je trenutno najpovoljniji vid oporezivanja, čak i kada se uključe računovodstvene usluge u mesečni trošak (mesečna naknada knjigovođi), često će biti dosta povoljnije nego paušalno oporezivanje, pri čemu Poreska uprava određuje početnu osnovicu na koju se obračunavaju porez i doprinosi.

Kod vođenja poslovnih knjiga morate angažovati knjigovodstvenu agenciju ili imati računovođu u sopstvenoj fimi ili radnji, obzirom da poslovne knjige i izradu završnog računa ne može uraditi sam preduzetnik. Članom 16. Zakona o računovodstvu, propisano je da vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja pravno lice, odnosno preduzetnik može poveriti ugovorom u skladu sa zakonom, knjigovodstvenoj agenciji, koja je upisana u Registar pružalaca računovodstvenih usluga.

PAUŠALNO OPOREZIVANJE – VOĐENJE KPO KNJIGE-EVIDENCIJA O PRIHODIMA

Paušalno oporezivanje je najjednostavniji način oporezivanja, zahteva najmanje vašeg angažovanja, ali to ne znači da je i najpovovljniji vid oporezivanja. Što se tiče vođenja poslovnih knjiga kod paušalnog oporezivanja je propisana obaveza vođenja KPO knjige. KPO knjigu može voditi i sam preduzetnik, (ukoliko ima volje i vremena) ili može prepusti agenciji i ostvariti sve benefite (besplatne konsultacije, izradu platnih naloga, proveru potraživanja i obaveza itd.). Važno je istaći da pored vođenja KPO knjige treba voditi računa o sledećim evidencijama:

 • ostvareni prihod na godišnjem nivou ne sme biti veći od 6.000.000,00 dinar.
 • ostvareni prihod u poslednjih 365 dana ne sme biti veći od 8.000.000,00 dinara.

  Klijentima koji se opredele za vođenje poslovnih knjiga pružamo sledeće usluge: 

 • Vođenje poslovnih knjiga po sistemu dvojnog i prostog knjigovodstva
 • PDV (POPDV- evidencija)
 • Robno knjigovodstvo (veleprodaja i maloprodaja)
 • Pomoćne evidencije (blagajna, presek stanja, kompletiranje dokumentacije za kredite i dr.)
 • Vođenje analitičkih evidencija (osnovna sredstva, zalihe, kupci, dobavljači, obračun amortizacije i dr.)
 • Završni račin (izrada bilasa i statističkog izveštaja)
 • Razne evidencije u skladu sa potrebama klijenta

  Klijentima koji se opredele za paušalno oporezivanje pružamo sledeće usluge: 

 • Vođenje KPO knjige i praćenje prometa, kako na godišnjem nivou tako i u poslednjih 365 dana
 • Potrebno je  voditi evidenciju da paušalno oporezovan obveznik ne napravi promet veći od 6.000.000,00 din. na godišnjem nivou, odnosno 8.000.000,00 din. u poslednjih 365 dana
 • Sve evidencije vodimo u skladu sa Zakonom i međunarodnim računovodstvenim standardima, primenom najsavremenijim softverskih rešenja.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio zanimljiv ili imate neko pitanje za nas slobodno nas kontaktirajte putem telefona 060/3325-655 ili na mail business.deluxe.bg@gmail.com